Aktuálně 2020
Navždy nás opustila lékařka Vlasta Jirsová
Na Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje dorazila obzvlášť smutná zpráva - ve věku šestasedmdesáti let nás navždy opustila MUDr. Vlasta Jirsová. Lékařka, která stála u zrodu plzeňské záchranky.
Doktorka Jirsová (8.ledna 1944 - 1. prosince 2020) byla jednou z posledních, která pamatovala úplné záchranářské začátky v Plzni. Pod OÚNZ a následně KÚNZ Plzeň pracovala v režimu LSPP a RLP od 10. ledna 1972. V tehdy čtyřčlenných výjezdových skupinách, kterým se ještě říkalo "posádky", jezdila s takovými bardy, jako byl František Šlesinger, Zdeněk Sladký, Václav Kovářík, Marie Laubendorfová, Josef Komorous, Jana Škoulová a celá řada dalších. Začínalo se na legendárních "dvanáctsettrojkách", následně přišly Latvije, Avie, Renaulty atd.
Doktorku Jirsovou si pamatuji už od svých začátků na RLP někdy v roce 1995, kdy jsem brigádničil na ÚSZS. Byla vždy přísná k sobě i ostatním, ale zároveň laskavá. Spoluráce s ní se dala nazvat jedním slovem - RADOST. Snad mě i ráda slýchávala coby operátora linky 155, kdy jsem jí často volával poté, co odešla do důchodu, ovšem vypomáhala ZZS PK zejména se sekundárními transporty v letech 2006 - 2014. Po prodělaném onkologickém onemocnění žila plnohodnotným životem, radovala se z rodiny, vnoučat i záchranářské výpomoci. Vedení ZZS PK si dr. Jirsové vždy vážilo za její lidský a profesionální přístup.
Většina z nás naší milou kolegyni viděla naposled v únoru letošního roku na PDUM v Park Hotelu, kde jí tradičně patřil první tanec... Paní doktorko, víme, kolik jste zachránila lidských životů, a nikdy nezapomeneme!
Smuteční rozloučení se uskuteční v úzkém rodinném kruhu. Za vzpomínku pozůstalí děkují.
Text a ilustrační foto (1988): Vítězslav Sladký