Sebevražedné pokusy, nehody, napadení, banální potíže i zneužití IZS. Takový byl (nejen) letošní Štědrý den z pohledu zdravotnických záchranářů.

Celý článek

 Dnes nastupuje k poslední dvanáctihodinové službě ve výjezdové skupině RZP řidič Tomáš Velkoborský. Za volantem sanitky strávil s krátkou pauzou neuvěřitelných šestatřicet let! Na Zdravotnické záchranné službě Plzeňského kraje bude působit i nadále, ve své souběžné funkci radiooperatéra.

Celý článek

Adventní čas je obdobím rozjímání i děkování. Možná i proto primátor města Plzně Martin Zrzavecký oceňoval profesionální záchranáře i civilisty za hrdinské činy právě 6. listopadu.

Celý článek

 Přesně před měsícem, 29. října, extrémní vítr doslova odnesl střechu z výjezdové základny krajských zdravotnických záchranářů v Sušici.

Celý článek

 Nedávný případ, kdy byli krajští zdravotničtí záchranáři nucení zablokovat přístup na tísňovou linku 155 muži, který je obtěžoval opakovanými telefonáty, znovu rozvířil diskusi o zneužívání tísňových linek.

Celý článek

 Měl to být porod jako každý jiný. Na budoucí maminku z Kařezu přišly porodní bolesti, takže si sbalila věci a společně s partnerem vyrazili osobním autem do porodnice v Hořovicích.

Celý článek

Ve dnech 2. a 3. listopadu 2016 hostí Home Monitoring Aréna v Plzni se svými dvěma ledovými plochami policejní hokejové týmy z celé České republiky.

Celý článek

Nedělní silný vítr komplikoval práci také krajským zdravotnickým záchranářům.

Celý článek

 V prodeji už jsou nástěnné kalendáře Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, které vznikly díky nápadu několika nadšenců a výrazné pomoci portálu krimi-plzen.

Celý článek

Přestřižením pásky byla v úterý 17. října 2017 v 9 hodin ráno slavnostně otevřena nová výjezdová základna krajských zdravotnických záchranářů v Manětíně na severním Plzeňsku.

Celý článek

Návštěvníky plzeňského OC Olympia překvapily v atriu obchodního domu v pátek 13. října nablýskané sanitky, mezi nimiž chodil charismatický herec Martin Stránský.

Celý článek

 Ukázky integrovaného záchranného systému se u veřejnosti těší značné popularitě, ať už se konají v krajské metropoli, větších městech nebo v menších obcích. 


 Na začátku října se všechny složky IZS opět sešly v Kdyni na Domažlicku. Chybět samozřejmě nemohli ani krajští zdravotničtí záchranáři, konkrétně výjezdová skupina RZP ze základny Domažlice, oblasti Západ. Akce proběhla v areálu ZŠ Kdyně na hřišti Na Kobyle. Počasí záchranářům přálo, takže hřiště bylo plné dětí. Spolu s kolegy z PČR a HZS zdravotničtí záchranáři  nabídli dětem plnění různých úkolů na několika stanovištích. V prvé řadě to byl nácvik resuscitace na modelu, kterou si každý mohl vyzkoušet. Na druhém stanovišti byl tématem vypuzovací manévr, také s modelem a zdravotníkem ze ZŠ. Součástí  akce byla i statická ukázka sanitního vozu. Dětem jsme předvedli vakuové dlahy, které se  jim velmi líbily, ale mnoho dotazů padlo i na defibrilátor, který znají snad všichni z televizních seriálů. Do ukázky jsme výukově zařadili i AED z převozových sanitek. O stanoviště ZZSPk byl u dětí velký zájem. Dotazovaly se i na práci záchranářů či volání na tísňovou linku. Pedagogové přišli záchranářům osobně poděkovat a vyjádřili spokojenost nad povedenou akcí.

Kdyně 1 Kdyně 2 Kdyně 4 Kdyně 3 

Text: Petra Plzenská, Vítězslav Sladký

Foto: Michal Strejc, Petra Plzenská

 Plzeňští krajští zdravotničtí záchranáři stále častěji nechávají nahlédnout veřejnost do "své kuchyně". Tentokrát zvou do OC Olympia v Plzni - Černicích, kde už tento pátek 13. října 2017 proběhne slavnostní zařazení nových sanitních vozidel do flotily ZZSPk. Vozům i samotným záchranářům požehná biskup plzeňský Mons. Tomáš Holub.

Celý článek

ZZSPk zve širokou veřejnost na akci Evropský den záchrany života.

Celý článek

 Bezpečná Šumava - akce, která každoročně přitáhne přes tisíc návštěvníků, se letos konala ve Slunečné v sobotu 23. září. Ač počasí návštěvníkům nepřálo tak, jako v předchozích ročnících a babí léto zatím zůstalo kdesi u babičky, občas se sluneční paprsky přece jen ukázaly.

Celý článek

Krajští zdravotničtí záchranáři se i letos účastní 13. ročníku veletrhu cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP 2017 v halách TJ Lokomotiva v Plzni, který se koná ve dnech od 21. – 23. září.

Celý článek

Edukace v první pomoci a ukázky techniky patří k oblíbeným akcím, kterých se zdravotničtí záchranáři zejména v letním období hojně zúčastňují. V nedávných dnech to byly například Den přátel Stodské nemocnice či Odpoledne plné her ve Kdyni.

Celý článek

 Po velmi úspěšném projektu První pomoc pro prvňáčky přichází zdravotničtí záchranáři s plánem, který tentokrát cílí na pedagogy základních škol.

Celý článek

V neděli 10. září se uskuteční 10. ročník tradičního běhu plzeňskou čtvrtí Roudná nazvaný Plzeňský kardioběh.

Celý článek

 Ve středu 6. září 2017 v poledne odstartovala v Plzni pravidelná zkouška sirén jedno z největších a nejnáročnějších taktických cvičení složek IZS letošního roku, během kterého si na 400 lidí vyzkoušelo zásah při požáru v hudebním klubu – zhruba polovina jako zasahující a asi 150 osob v roli figurantů.

Celý článek

Velké cvičení všech složech IZS se zítra uskuteční přímo v historickém centru Plzně.

Celý článek

 Alergické reakce na bodnutí hmyzem patří k častým diagnózám, které zaměstnávají zdravotnické záchranáře během léta. Letos se vosy a sršni přemnožili.

Celý článek

 Za relativně klidné považují všechny složky IZS právě zakončené tradiční Chodské slavnosti v Domažlicích, na něž se každoročně sjíždějí desítky tisíc návštěvníků.

Celý článek

Hitem loňského léta se staly prohlídky hlavního sídla krajských zdravotnických záchranářů v Plzni na Klatovské třídě. V létě 2016 dali záchranáři vůbec poprvé široké věřejnosti možnost nakouknout do jejich "kuchyně". Pro velký úspěch se letos exkurze opakovaly, a to v sobotu 12. srpna.

Celý článek

V násilný čin se sexuálním podtextem se zvrhla rozlučka se svobodou jedné ze skupinky mladých žen v Transkempu na Hracholuské přehradě v noci z pátku na sobotu. Zdravotničtí záchranáři byli k postižené devětadvacetileté ženě voláni těsně před čtvrtou hodinou ranní.

Celý článek

Za přítomnosti nejvyšších bavorských představitelů i zástupců z Plzeňského kraje bylo ve středu 26. července 2017 ve 14 hodin slavnostně otevřeno Kompetenční a koordinační centrum pro přeshraniční zdravotnickou záchrannou službu ve Furth im Waldu, které je oddělením záchranné služby zemského Bavorského červeného kříže.

Celý článek

Prohlídky sídla zdravotnických záchranářů v Plzni na Klatovské třídě se po roce opět vrací! Letos mužete krajské zdravotnické záchranáře navštívit v sobotu 12. srpna 2017.

Celý článek

Pavel - tak se jmenuje jeden z chlapečků, které někdo dnes odložil v rozmezí pouhých třech hodin do babyboxu na plzeňském Denisově nábřeží. Jméno novorozenec dostal po řediteli naší krajské zdravotnické záchranné služby Pavlu Hrdličkovi.

Celý článek

Zdravotničtí záchranáři z výjezdové základny Plzeň město předvedli svoje vozidlo a edukovali v první pomoci návštěvníky stále oblíbenější akce s názvem Divotvorný volant.

Celý článek

Kryštůfek je maskotem malých záchranářů už několik let. Dětem přináší psychologickou úlevu během jejich ošetřování, a také spoustu nápadů a radosti při různých akcích. Letos zavítal v rámci dětského dne do Bolešin na Klatovsku, kde předznamenal blížící se letní prázdniny.

Celý článek

 Dne 26.7. 2017 se ve Furth im Waldu v těsné blízkosti česko - německé hranice bude otevírat nové velké záchranářské centrum Bavorského červeného kříže (BRK). Vedle BRK budou v budově sídlit také hasiči a Kompetenční a koordinační centrum pro přeshraniční zdravotnickou záchrannou službu, které je oddělením záchranné služby zemského Bavorského červeného kříže.

Celý článek

 K létu patří i řada akcí pro děti i dospělé, na kterých se prezentuje integrovaný záchranný systém včetně zdravotnické záchranné služby. Krajští záchranáři předvedli svojí techniku napřiklad v Sušici v rámci Dne IZS. A samozřejmě také edukovali návštěvníky v resuscitaci a první pomoci.

Celý článek

V noci ze středy na čtvrtek se v plzeňské Olympii střílelo. Uskutečnilo se tady velké cvičení všech složek IZS s názvem AMOK.

Celý článek

Pamatujete ještě sanitní "dvanáctsettrojky" nebo Barkase? K vidění byly na 4. mezinárodním srazu vozidel východního bloku, který se tradičně uskutečnil v autokempu Hnačov na Klatovsku během uplynulého víkendu.

Celý článek

 Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje uspořádal 25. května 2017 na náměstí T. G. Masaryka v Rokycanech pod záštitou starosty města již 12. ročník MEMORIÁLU JINDŘICHA ŠMAUSE ve vyprošťování a poskytování předlékařského ošetření zraněných při dopravních nehodách.

Celý článek

 Ve dnech 12. - 14. května 2017 pořádala Katedra záchranářství a technických oborů Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni v pořadí již 6. ročník mezinárodní soutěže studentů vysokých a vyšších odborných škol studijního oboru Zdravotnický záchranář s názvem Plzeňský pohár záchranářů.

Celý článek

Za hojné účasti široké veřejnosti, médií i politické reprezentace slavnostním poklepem krajští zdravotničtí záchranáři ve čtvrtek 11. května položili základní kámen nové výjezdové základny ZZSPk v Manětíně.

Celý článek

Už posedmnácté se německá Fulda stává od 10. do 12. května hlavním evropským městem záchranářů. Koná se tu další ročník největší evropské výstavy pro zdravotnické záchranáře a hasiče s názvem Rettmobil.

Celý článek

 Krajští zdravotničtí záchranáři nabízí několik posledních volných míst ve vzdělávacím projektu První pomoc pro prvňáčky. Základní školy se mohou ještě přihlásit prostřednictvím furmuláře, který naleznete zde.

Celý článek

 Letos poprvé budou zdravotničtí záchranáři celonárodně propagovat tísňovou linku 155. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje zve širokou veřejnost do obchodního centra Olympia Plzeň, kde bude mít svůj stánek a zájemci se zde od devíti hodin dozví řadu zajímavostí přímo od operátorů a operátorek zdravotnického operačního střediska (ZOS).

Celý článek

 24. dubna ve 13 hodin proběhla v sídle krajských zdravotnických záchranářů na Klatovské třídě v Plzni malá slavnost. Záchranáři přijali finanční dar od pana Martina Kotýka, který nejenže výrazně přispěl k záchraně života mladého člověka při dopravní nehodě, ale svou velkorysost projevil zcela nevídaně hned třikrát! Jak se vše seběhlo?

Celý článek

 V sobotu 15. dubna 2017 se pod záštitou senátora Jana Látky konal již třetí ročník extrémního závodu jednotlivců - Poběžovický železný hasič 2017. Na start velmi náročného klání se postavilo celkem 31 závodníků. Ti byli rozděleni do dvou věkových kategorií - do 30 a nad 30 let.

Celý článek

Za profesionální práci poděkoval hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard ve středu 12. dubna 2017 na krajském úřadě vybraným zdravotním sestrám a nelékařským pracovníkům nemocnic, které zřizuje Plzeňský kraj. Ocenění v podobě pamětní medaile, děkovného listu a drobného daru si převzalo celkem 21 zaměstnanců krajských zařízení. Mezi nimi je i čtveřice zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby.

Celý článek

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard ve středu 5. dubna ocenil dva lékaře Zdravotnické záchranné služby za jejich příkladnou práci. Jedná se MUDr. Milana Procházku a MUDr. Lenku Kašovou.

Celý článek

Záchranáři mají obavu, že kvůli byrokracii úředníků Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP) může dojít k ohrožení životů a zdraví pacientů. VZP podle nich hledá úspory na zcela nesprávném místě.

Celý článek

Aplikace Záchranka slaví první rok od svého spuštění.

Celý článek

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje slavnostně otevřela ve středu 1. března ve 13 hodin novou výjezdovou základnu v Plzni na Doubravce.

Celý článek

Úderem půl desáté odstartoval ve čtvrtek 23. února 2017 již 6. ročník Plzeňských dnů urgentní medicíny (PDUM), který se letos koná v Kongresovém centru Parkhotelu v Plzni pod záštitou Mgr. Jany Pastuchové z Parlamentu České republiky a Ing. Mileny Stárkové, členky Rady Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví. Konferenci zahájil ředitel Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje doktor Pavel Hrdlička.

Celý článek

Agentura vojenského zdravotnictví Odbor letecké záchranné služby a urgentní medicíny pořádají dne 30.3.2017 odbornou konferenci na téma „Prevence smrti“.


program 3 17Prevence smrti 1 program 3 17Prevence smrti 2 program 3 17Prevence smrti 3
Program AKCE ke stažení ZDE !

Pouhé tři dny poté, co jsme psali o enormním nárůstu výjezdů v souvislosti s ranní námrazou, krajští zdravotničtí záchranáři zaznamenali absolutní rekord v počtu výjezdů - 6. února 2017 vyjížděli k 207 případům. 

Celý článek

Rozmary počasí prověřily ve čtvrtek krajské zdravotnické záchranáře.

Celý článek

Od loňského prosince ve zkušebním provozu a od ledna 2017 zcela běžně spustilo zdravotnické operační středisko (ZOS) Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje systém tzv. předvýzvy.

Celý článek